Q 1-A train travels at an average of 50 miles per hour for 2 1/2 hours and then travels at a speed of 70 miles per hour for 1 1/2 hours. How far did the train travel in the entire 4 hours ?

A - 120 miles

B - 150 miles

C - 200 miles

D - 230 miles

Answer - D

Explanation

"Total distance travelled = [(50×2 1/2)+(70×1 1/2)]  moles 

=  (125 + 105) miles =  230 miles.
"

Q 2-The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8 . If the second train runs 400 kms. in 4 hours, then the speed of the first train

A - 70 km/hr

B - 75 km/hr

C - 84 km/hr

D - 87.5 km/hr

Answer - D

Explanation

"Let the speeds of two trains be 7x and 8x  km/hr.

Then , 8x=400/4= 100    ⇒ x=(100/8)⇒   = 12.5.

∴     Speed of first train = (7 x 12.5)  km/hr =  87.5 km/hr
"

Q 3-A truck covers a distance of 550 metres in 1 minute whereas a bus covers a distance of 33 ms in 45 minutes. . he ratio of their speeds is :

A - 3 : 4

B - 4 : 3

C - 3 : 5

D - 50 : 3

Answer - A

Explanation

Ratio of speeds = (550/60×18/5) : (33/45×60)  = 33 : 44 =  3 : 4

Q 4-One of he two buses completes a journey of 300 km in 7 1/2 hours and the other a journey of 450 km in 9 hours. The ratio of their average speeds is

A - 2 : 3

B - 3 : 4

C - 4 : 5

D - 8 : 9

Answer - C

Explanation

Ratio of speeds = (300×2/15) : (450/9)  =  40 : 50 = 4 : 5.

Q 5-A car is running at a speed of 108 kmph . What distance will it cover in 15 seconds ?

A - 45 metres

B - 55 metres

C - 450 metres

D - Cannot be determined

Answer - C

Explanation

"Speed  = 108 kmph = (108×5/18)  m/sec = 30 m/sec.

∴     Distance covered in  15 sec. = (30 x 15) = 450 m.
"

Q 6-How long will a boy take to run round a square field of side 35 metres, If he runs at the rate of 9 km/hr ?

A - 50 sec

B - 52 sec

C - 54 sec

D - 56 sec

Answer - D

Explanation

"Speed = 9 km/hr = (9×5/18)  m/sec    = 5/2 m/  sec.

Distance = (35 x 4) m = 140 m. 

∴    Time taken = (140×2/5)  sec = 56 sec.
"

Q 7-A man walking at the rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge ( in metres) is

A - 600

B - 750

C - 1000

D - 1250

Answer - D

Explanation

"Speed = (5×5/18)  m/sec = 25/18 m/sec.

Distance covered in 15 minutes = (25/18×15×60)  m = 1250 m.
"

Q 8-S person crosses a 600 m. long street in 5 minutes . What is his speed in km per hour ?

A - 3.6

B - 7.2

C - 8.4

D - 10

Answer - B

Explanation

Speed = (600/5×60)  m/sec = 2 m/sec = (2×18/5)  km/hr = 7.2 km/hr.

Q 9-Which of the following trains is the fastest ?

A - 25 m/sec

B - 1500 m/ min

C - 90 km/hr

D - None of these

Answer - D

Explanation

"25 m/sec =  (25 x 18/5) km /hr = 90 km/hr.

and , 25 m/sec = (25 x 60) m/sec = 1500 m/sec
So, all the three speeds are equal.
"

Q 10-An athlete runs 200 metres race in 24 seconds. His speed is :

A - 20 km/hr

B - 24 km/hr

C - 28.5 km/hr

D - 30 km/hr

Answer - D

Explanation

Speed = 200/24m/sec = 25/3m/sec = (25/3×18/5)  km/hr = 30 km/hr.

Q 11-I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both ways in 55 minutes. How long would it take me to ride both ways ?

A - 19 min.

B - 20 min.

C - 22 min.

D - 25 min.

Answer - A

Explanation

"Let the distance be x km. Then,

(Time taken to walk x km) + (Time taken to ride x km) =  37 min.

⇒(Time taken to walk 2xkm) + (Time taken to ride 2xkm) = 74 min.

But , time taken to walk  2x km = 55 min.

∴    Time taken to ride 2xkm =  (74 - 55) min = 19 min.
"

Q 12-A thief is spotted by a policeman from a distance of 100 metres. When the policeman starts the chase, the thief also starts running . If the speed of the thief be 8 km/hr and that of the policeman 10 km/hr, how far the thief will have run before he is overtaken ?

A - 400 m.

B - 450 m.

C - 500 m.

D - 550 m.

Answer - A

Explanation

"Relative speed of the policeman = (10 - 8) km/hr = 2 m/hr.

Time taken by policeman to cover 100 m    = (100/1000×1/2)hr.=1/20 hr.

In 1/20 hrs. the thief covers a distance of (8×1/20)km=2/5km=  400 m.
"

Q 13-A goods train leaves a station at a certain time and at a fixed speed. After 6 hours, an express train leaves the same station and moves in he same direction at a uniform speed of 90 kmph. This train catches up the goods train in 4 hours. Find the speed of the goods train .

A - 32 kmph.

B - 35 kmph.

C - 36 kmph.

D - 38 kmph.

Answer - C

Explanation

"Let the speed of  the goods train be x kmph.

Distance covered by goods train in 10 hours.

= Distance covered by  express train in 4 hours

∴      10x= 4 x 90   or  x = 36

So, speed of goods train = 36 kmph.
"

Q 14-A and B are two stations 390 km a part . A train starts from ! at 10 a.m. and travels towards B at 65 kmph. Another train starts from B at 11 a.m. and travels towards A at 35 mph. At what time do they meet ?

A - 2.15 p.m.

B - 2.25 p.m.

C - 2.30 p.m.

D - 2.45 p.m.

Answer - A

Explanation

"Suppose they meet x hours after 10 a.m.  Then .

(Distance moved by first in x hrs) + ( Distance moved by second in (x−1) hrs = 390

∴     65x+35(x−1)=390    ⇒ 100x=425     ⇒     x=4 1/4.

So, they meet 4 hrs. 15 min. 

after 10 a.m.   i.e.,     at 2.15 p.m.
"

Q 15-Walking at 5/6 of its usual speed , a train is 10 minutes to late . Find is usual time to cover the journey .

A - 50 min.

B - 52 min.

C - 55 min.

D - 58 min.

Answer - A

Explanation

"New speed = 5/6 of the usual speed.

∴    New time taken = 6/5 of the usual time 

   so, ( 6/5 of the usual time) - (usual time) =  10 min.

⇒    1/5     of the usual time = 10 min.    ⇒ usual time =  50 min.
"

See More Sheets >>>