Q 1-"When a child receives strong parental encouragement and approval for sports performance, a shift may occur in the child's motivation. The child may attach so much importance to performance and ability that mistakes become severe blows to his self-worth and identity.
The passage best supports the statement that: "

A - The youngster may attach the approval to self-esteem and begin to believe that performance and achievement defines who he is and his overall worth.

B - When parents push a child too forcefully to excel in sports, injuries are a frequent result.

C - Parents with unfulfilled sports dreams and ambitions may seek to achieve these goals through a child.

D - Over-involvement with sports participation may lead to parents taking over control and ownership of the activity.

Answer - A

Explanation

The youngster may attach the approval to self-esteem and begin to believe that performance and achievement defines who he is and his overall worth.

Q 2-"According to research published in the journal “Developmental Psychology,” children in smaller first-grade classrooms demonstrated better literacy performance than those in larger groups. The researchers noted that class sizes are a predictor of literacy outcomes in kindergarten and first grade. Small class sizes are not a magic bullet for learning potential -- this study puzzlingly found lower levels of engagement in smaller groups -- but they do help teachers provide quality instruction and student support. Smaller classes allow educators to focus more on students in their teaching, coming to better understand and adjust their methods to diverse individual needs, according to the experts.
The passage best supports the statement that: "

A - Developmental Psychology transforming the new ways of classroom life.

B - Smaller classes are just one tool for literacy teachers, and they may prove most beneficial in targeting and intervening among key student populations.

C - The Effect of Classroom Size on Literacy Instruction.

D - Adopting New Methodology always proves Success when it comes to Education.

Answer - B

Explanation

Smaller classes are just one tool for literacy teachers, and they may prove most beneficial in targeting and intervening among key student populations.

Q 3-"Urge teen girls to own their feelings by acknowledging their feelings to others when they set boundaries. She can do this by using 'I' statements. For instance, ""I feel frustrated when I'm consistently interrupted."" Teens should also indicate how they will respond to future boundary violations, such as, ""If I am interrupted again, I will no longer participate in the conversation."" Warn that they must follow through on stated repercussions, because if a teen girl continues a discussion despite ongoing interruptions after she has set the boundary, this will send a message that these limits are not to be taken seriously. In turn, others will continue to cross her lines and she may feel insignificant.
The passage best supports the statement that:"

A - Vulnerability of Women’s in India.

B - Boundaries vary depending on person and context, and can change over time.

C - Teaching Girls how to set boundaries for themselves.

D - Women and girls are often pressured to conform to societal gender roles.

Answer - C

Explanation

Teaching Girls how to set boundaries for themselves.

Q 4-"Authoritative behavior involves setting clear boundaries appropriate for the child's age and development, which the children are expected to follow. It is when the parents are in total control, and the children are expected to obey without question. Children from authoritarian parents can become aggressive and rebellious, and they often have problems with self-esteem. In uninvolved parenting, the parents are permissive and do not have any boundaries or rules because they do not have much interest in their children's lives. There is no real discipline because the parents do not care .The parents may be emotionally detached from their children.
The passage best supports the statement that:"

A - The effect of visual media on the social behavior of children.

B - The Effect of Parent Behavior on Children's Discipline.

C - Emotional Attachment of Parents with their Job not with Children.

D - Challenges of Effective Discipline in the Parents.

Answer - B

Explanation

The Effect of Parent Behavior on Children's Discipline.

Q 5-"Space probes costs enormously as the launching rockets cannot be recovered and used again. In India, the space program was formerly launched in 1972, with the setting up of the Space Commission and the Department of Space. Advancement in areas of communication, meteorology, resources survey & management, develop satellites, launch vehicles & associated ground systems were the initial objectives. Since then, India has made impressive progress in this field.
The passage best supports the statement that:"

A - Satellite technology has strengthened all Communication Media as well as gives trigger to various fields.

B - Satellite technology has wasted most spoiled generation.

C - India plans to a have a new launch pad to undertake its proposed human space flight manned mission.

D - India is not a novice to the field of communications satellites.

Answer - A

Explanation

Satellite technology has strengthened all Communication Media as well as gives trigger to various fields.

Q 6-"Many initiatives are taken in many schools to develop the interest among students to enter Indian politics. The Field of politics is usually a perception that it is not suited to Educated People and this perception is being changed by many school students who take up the idea of politics as their career and help promoting the cause.
The passage best supports the statement that: "

A - Indian education is full of innumerable pages of obsolete, outdated theory with no innovation or any practical work.

B - The more educated person, more coward he is.

C - A more motivational experience for other youth to join and become a part of the community.

D - Youth should be set limits before politics.

Answer - C

Explanation

A more motivational experience for other youth to join and become a part of the community.

Q 7-The argument ‘irrespective of the economic progress we make, we continue to remain socially disadvantaged’ by those benefiting from it is unacceptable. Reservation destroys self-respect, so much so that competition is no longer on to determine the best but the most backward.Is it fair to extend reservation to the children of professors, scientists, bureaucrats, MPs and MLAs belonging to the SC, the ST and the OBC?The passage best supports the statement that:

A - Reservation in promotion is a natural and logical corollary of reservation at the entry level.

B - The reservation system has received a mixed response from Indians since its inception.

C - India never needs a reservation system.

D - It was a mistake to differentiate people using reservation policy.

Answer - B

Explanation

The reservation system has received a mixed response from Indians since its inception.

Q 8-By playing sports, children learn how to get along with their peers and interact positively with their coaches and elders. It builds sportsmanship spirits in them, whether they win or lose. The losing team shake hands with the winning one and pat on their shoulders as a gesture of appreciating them. Children playing together as a team, share and celebrate their victory together.The passage best supports the statement that:

A - Many parents assume that attitude isn't something that develops until the preadolescent or teen years.

B - Fostering children's positive attitudes toward physical activity would be conducive to the promotion of current and lifelong physical activity participation of children.

C - Sports play an important role in psychological development and social well-being of a child.

D - The children who play sports get more chance of meeting and interacting with people.

Answer - C

Explanation

Sports play an important role in psychological development and social well-being of a child

Q 9-A Huge majority — 84 percent — of the population identifies as Hindu. There are many variations of Hinduism, and four predominant sects — Shaiva, Vaishnava, Shakteya and Smarta. About 13 percent of Indians are Muslim, making it one of the largest Islamic nations in the world. Christians and Sikhs make up a small percentage of the population, and there are even fewer Buddhists and Jains.The passage best supports the statement that:

A - Indian’s Culture, Traditions and Customs of India.

B - India is known as multilingual country.

C - India is identified as the birthplace of Hinduism and Buddhism.

D - India is a country where diversity in religion still exists .

Answer - D

Explanation

India is a country where diversity in religion still exists .

Q 10-"As many as thirty sightings of king cobras were recorded in residential areas across Kerala within a year and most of them were caught from bathrooms and courtyards of houses, and roads.
A study conducted by the researchers of the Department of Zoology, University of Kerala, and the Reptile Study Group, Thiruvananthapuram, has revealed that the king cobra, the world's longest venomous snake, is under increasing pressure from habitat loss.
The passage best supports the statement that"

A - The occurrences were strange as king cobras were never known to trespass into human territory.

B - Large-scale deforestation and the disturbances caused by poachers and illicit liquor-brewers could be forcing king cobras to migrate.

C - the grasslands of the Western Ghats in Kerala, home to a rich collection of butterflies, including endemic species, were under increasing threat from tourism.

D - Endangered species in India.

Answer - B

Explanation

Large-scale deforestation and the disturbances caused by poachers and illicit liquor-brewers could be forcing king cobras to migrate.

Q 11-Deforestation results from removal of trees without sufficient reforestation; however, even with reforestation, significant biodiversity loss may occur. There are many causes, ranging from slow forest degradation to sudden and catastrophic wildfires.The passage best supports the statement that:

A - A modeling study shows that reforesting the Lower Mississippi Alluvial Valley can significantly reduce runoff from agricultural lands.

B - A new study warns that the world’s largest tropical desert, the Sahara, has suffered a catastrophic collapse of its wildlife.

C - It's not just the total number of species preserved that matters; it's the number of key species.

D - In developing countries, massive deforestation is ongoing and is shaping climate and geography.

Answer - D

Explanation

In developing countries, massive deforestation is ongoing and is shaping climate and geography.

Q 12-The manifestos of the major political parties in the country are like semantic adaptations of the same expressions, with only a few differences. They try to force national consensus on certain issues, but only strategy and implementation will separate them.The passage best supports the statement that:

A - Sometimes, Manifestos relating to religious belief are generally referred to as creeds.

B - A piece of Personal Information Manager software.

C - The words in which they are conveyed seem to be their greatest strength for now.

D - Protect the weak and poor through initiatives that are designed to integrate them in the economy.

Answer - A

Explanation

Sometimes, Manifestos relating to religious belief are generally referred to as creeds.

Q 13-The children, who know no English and haven’t received any formal school education, quickly begin playing with the machine and, within days, they’re learning English, browsing the internet and teaching each other what they discover.The passage best supports the statement that:

A - No other form of communication in the natural world transfers so much information in such a short period of time.

B - There is no genetic code that leads a child to speak English or Spanish or Japanese.

C - The proliferation of mobile devices and social networks is leading to entirely new ways of learning.

D - It is very common for teachers in early childhood classrooms to have children with speech and language delays.

Answer - C

Explanation

The proliferation of mobile devices and social networks is leading to entirely new ways of learning.

Q 14-Terrorism is one of the bad debts to the world. And the people's are affected this type of violence. Terrorism means the policy of striking terror in the minds of the people by violent methods to achieve some ends.The passage best supports the statement that:

A - It could also take a toll on his self-respect, confidence and ability to stand up for himself in the future, because in his mind, he's always the guilty one.

B - In ballet class, children need to follow directions closely and control their urges to run around the wide-open spaces .

C - It is a law of the jungle to use muscle power and force to get things done.

D - It's not the disagreements between parents that's harmful, it's how those conflicts are handled and resolved in front of their child.

Answer - C

Explanation

It is a law of the jungle to use muscle power and force to get things done

Q 15-Most of the child labourers are engaged in agriculture and allied subject like livestock, foresting and fisheries. In the urban areas, children work in dhabas, eateries helpers or cleaners in trucks and as domestic servants etc. They have long working hours, bad and unhygienic working conditions and fewer wages. The main reason behind child labour is poverty.The passage best supports the statement that:

A - Child Labour is a social evil in every nation.

B - Awareness of the people and Government also compels poor parents to make their children employed as laborers.

C - Almost every country in the world has laws relating to and aimed at preventing child labour.

D - Parties recognise the right of the child to be protected from economic exploitation and from performing any work.

Answer - A

Explanation

Child Labour is a social evil in every nation.

Q 16-Most social network services are web-based and provide means for users to interact over the Internet, such as e-mail and instant messaging. Online community services are sometimes considered as a social network service, though in a broader sense, social network service usually means an individual-centered service whereas online community services are group-centered. Social networking sites allow users to share ideas, pictures, posts, activities, events, and interests with people in their network.The passage best supports the statement that:

A - Facebook service consists of a representation of each user (often a profile), his/her social links, and a variety of additional services.

B - A social networking service is a platform to build social networks or social relations among people who, for example, share interests, activities, backgrounds, or real-life connections.

C - Several websites are beginning to tap into the power of the social networking model for philanthropy.

D - Companies have begun to merge business technologies and solutions, such as cloud computing, with social networking concepts.

Answer - B

Explanation

A social networking service is a platform to build social networks or social relations among people who, for example, share interests, activities, backgrounds, or real-life connections.

Q 17-The Indian farmer celebrates the social function in the simplest manner possible. He celebrates a lot of festivals round the year. He celebrates the wedding of his sons and daughters. He entertains his kith and kin and friends and neighbours.The passage best supports the statement that:

A - Farmers are the backbone of the nation

B - Social life of Indian farmers in India.

C - The condition of the Indian farmers should be improved. He should be taught the modern method of farming.

D - The Indian farmer is harassed by the village touts. He is harassed by the money-lenders and the tax collectors.

Answer - B

Explanation

Social life of Indian farmers in India.

Q 19-The model was extended to establish a relationship between financial development and economic growth. Co-integration results show that capital–output ratio and rate of growth of human capital have positive effects on real rate of growth of GDP, irrespective of the indicator of stock market development. An increase in the market capitalization dampens economic growth, whereas turnover has no significant effect, and an increase in the money market rate of interest has a positive effect on economic growth in India.The passage best supports the statement that:

A - Reform measures on the market rate of interest that were introduced in the Indian banking system appear to have promoted economic growth significantly.

B - The impact of the developments in the financial sector on economic growth in India.

C - There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation.

D - Real wealth, real effective exchange rate and the rate of growth of labour have negative effects.

Answer - B

Explanation

The impact of the developments in the financial sector on economic growth in India.

Q 20-Many argue that art cannot be defined. Art is often considered the process or product of deliberately arranging elements in a way that appeals to the senses or emotions. It encompasses a diverse range of human activities, creations and ways of expression, including music, literature, film, sculpture and paintings.The passage best supports the statement that:

A - Art is defined as a form of human expression of a creative nature.

B - Artist realises his dreams through his artistic creation.

C - Art is governed by external rules and conditions.

D - Art requires that nothing shall attain the work except through art itself.

Answer - A

Explanation

Art is defined as a form of human expression of a creative nature.

Q 21-The context in the developing and third world countries is worse. Women here are still subject to ‘honor killings’, they are still denied their basic rights to education and freedom, and face violence and abuse. It was observed in a CARE project working with adolescent girls in India, that these girls were considered as temporary people who would cease to exist, at least for their fathers, once they are married.The passage best supports the statement that:

A - A nation can progress only when women are given equal rights and opportunities as men.

B - The future of women in India is quite bright and let us hope that they will justify their abilities by rising to the occasion.

C - All women should be well treated equally.

D - In many places in India, domestic violence is acceptable to women, and cultural and ethical implications are imposed on their freedom.

Answer - D

Explanation

In many places in India, domestic violence is acceptable to women, and cultural and ethical implications are imposed on their freedom.

See More Sheets >>>