Q 1-In a family the father took 1414 of the cake and he had 3 times as much as each of the other members had . The total number of family members is :

A - 3

B - 7

C - 10

D - 12

Answer - C

Explanation

"Let there be (x + 1) members. Then 

Father's share = 1/4 share of each other member = 3/4x

∴  3(3/4x)  =  1/4  ⇔  4x  =  36  ⇔  x  = 9

Hence, total number of family members = 10
"

Q 2-One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one -half of his savings in public provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings how much has he saved in public provident Fund ?

A - 30,000

B - 50,000

C - 60,000

D - 90,000

Answer - C

Explanation

"Let savings in N.S.C. and P.P.F. 
be Rs. x and Rs.( 150000 - x) respectively. 
Then 1/3x = 1/2(150000 - x) 
⇔ x/3+x/2 = 75000 ⇔ 5x/6 = 75000 
⇔ x = (75000×6/5) = 90000 
∴ Savings in public provident Fund = Rs. (150000 - 90000)
 = Rs. 60000"

Q 3-The marks scored in an examination are converted from 50 to 10 for the purpose of internal assessment. The highest marks were 47 and the lowest were 1414. The difference between the maximum and the minimum internal assessment scores is

A - 3

B - 5

C - 7

D - 7.4

Answer - C

Explanation

"Maximum internal assessment score = (47/50×10)  = 9.4

Minimum internal assessment score = (14/50×10)  =  2.8

∴  Required difference = (9.4 - 2.8) =  6.6
"

Q 4-A student was asked to find the value of 3/8 of a sum of money. The student made a mistake by dividing the sum by 3/8 and thus got an answer which exceeded the correct answer by Rs. 55. The correct answer was :

A - 9

B - 18

C - 24

D - 64

Answer - A

Explanation

"Let the sum be Rs. x Then , 8/3x – 3/8x= 55 
⇔ 64xx - 9x = 55 x 24 ⇔ x = (55×24/55) = 24.
 ∴ Correct answer = Rs. (3/8 ×24) = Rs. 9."

Q 5-In an examination, a student was asked to find 3/14 of a certain number. by mistake, he found 3/4 of that number. His answer was 150 more than the correct answer. The number is

A - 180

B - 240

C - 280

D - 290

Answer - C

Explanation

"Let the number be x. 
Then , 3/4x- 3/14x = 150 
⇔ 21x - 6x = 150 x 28 
⇔ 15x = 150 x 28 
⇔ x = 280"

Q 6-1/10 of a pole is coloured red, 1/20 white, 1/30 blue, 1/40black,1/50 violet,1/60yellow and the rest is green. If the length of the green portion of the pole is 12.08 metres, then the length of the pole is:

A - 16 m

B - 18 m

C - 20 m

D - 30 m

Answer - A

Explanation

"Green portion 
= [1−(1/10+1/20+1/30+1/40+1/50 +1/(1/10(1+1/2+1/3+1/4+1/5+1/6)]

= 1 – 1/10×147/60 = 1 – 147/600 = 453/600 

= Let the length of the pole be x metres

Then, 453/600x = 12.08 ⇔ x = (1208×600/453) = 16.
"

Q 7-A certain amount is distributed among A,B and C. A get 3/16 and B gets 1/4 of the whole amount . If C gets Rs. 81, then B gets :

A - 30

B - 32

C - 36

D - 40

Answer - C

Explanation

"Let the whole amount be Rs. x 
Then , A's share = Rs. (3/16x)
 B's share = Rs. (x/4), 
and C's share = Rs. [x−(3x/16+x/4)] = Rs. (9x/16) 
∴ 9x/16 = 81 ⇔ x = (81×16/9) = 144 
Hence, B's share = Rs. (144/4) 
= Rs. 36."

Q 8-A 70 cm long wire is to be cut into two pieces such that one piece will be 2/5 as long as the other . How many centimetres will the shorterpiece be ?

A - 10

B - 14

C - 20

D - 28

Answer - C

Explanation

v

Q 9-Express 2/3 of 1/4 of Rs. 25.20 as fraction of 1 ½ of Rs. 36.

A - 5/8

B - 5/42

C - 7/90

D - 11/90

Answer - C

Explanation

"Required fraction = 2/3 of 1/4 of Rs.25.20/3/2 of Rs.36 
= Rs.4.20/Rs.54 
= 42/540
= 7/90"

Q 10-What fraction of 4/7 must be added to itself to make the sum 1 1/14 ?

A - 1/2

B - 4/7

C - 7/8

D - 15/14

Answer - C

Explanation

"4/7x+ 4/7 -= 15/14 ⇔ 4/7x = (15/14−4/7) 
= 7/14 = 1/2 
⇔ x = (1/2×7/4) 
= 7/8"

Q 11-A person travels 3.5 m from place A o place B. Out of this distance. he travels 1/23 km on bicycle, 1/16 km on scooter and the rest on foot. What portion of the whole distance does he cover on foot ?

A - 3/19

B - 4/11

C - 4/21

D - 5/6

Answer - C

Explanation

"Distance travelled on foot = [7/2−(5/3+7/6)] km 
= (7/3−17/6) km = 2/3 km 
∴ Required fraction = (2/3)(7/2) 
= (2/3×2/7) 
= 4/21"

Q 12-If one-third of tank holds 80 litres of water, then the quantity of water that half of the tank hold is :

A - 80/3 litres

B - 100 litres

C - 120 litres

D - 240 lires

Answer - C

Explanation

"Let the capacity of the tank be x litres. Then 1/3x = 80 
⇔ x = 240 
⇔ 1/2x 
= 120."

Q 13-Sanket earns twice as much in the month of March as in each of the other months of the year. What part of his entire annual earnings was earned in March?

A - 1/7

B - 1/6

C - 2/11

D - 2/13

Answer - D

Explanation

"Suppose Sanket earns Rs.  x in each of the other eleven months.

Then , Sanket's earning in March = Rs.(2x)

Sanket's annual earning = Rs. (11x + 2x+ = Rs. (13x)

∴ Required fraction =  2x/12x = 2/13
"

Q 14-What fraction of an hour is a second ?

A - 1/24

B - 1/60

C - 1/120

D - 1/3600

Answer - D

Explanation

Required fraction = 1 sec./1 hr. =  1sec.(1×60×60).sec   =  `1/3600.

Q 15-In a garden, there are 10 rows and 12 columns of mango trees. The distance between the two trees is 2 meres and a distance of one metre is left from all sides of the boundary of the garden. The length of the garden is:

A - 20 m

B - 22 m

C - 24 m

D - 26 m

Answer - B

Explanation

"Each row contains 12 plants. 
Leaving 2 corner plants. 
10 plants in between have (10 x 2) metres and 1 metre on each side is left. 
∴ Length = (20 + 2) m + 22 m."

See More Sheets >>>