Q 1-A shopkeeper gives 12% additional discount on the discount price , after giving an initial discount of 20% on the labelled price of a radio. If the final sale price of the radio is Rs. 704, then what is its labelled price ?

A - Rs. 844.80

B - Rs. 929.28

C - Rs. 1ooo

D - Rs. 1044.80

Answer - C

Explanation

"Let the labelled price be Rs. x 88% of 80 % of x = 704 
⇒ x((704×100×100)/(88×80)) = 1000.
"

Q 2-A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15% , what must be the marked price of each of the articles ?

A - Rs. 11

B - Rs. 22

C - Rs. 33

D - Rs. 44

Answer - B

Explanation

"S.P. of each article = Rs. (37.40)/2= Rs. 18.70 
Let M.P. be Rs. x 
Then , 85% of x = 18.70 ⇒ x=((18.70×100)/85) = 22.
"

Q 3-A bag marked at Rs. 80 is sold for Rs. 68. The rate of discount is :

A - 12%

B - 15%

C - 300/17%

D - 20%

Answer - B

Explanation

Rate of discount  = ([12/80]×100)% =  15%

Q 4-Garima purchased a briefcase with an additional 10% discount on the reduced price after deducting 20% on the labelled price . If the labelled price was Rs. 1400. at what price did she purchase the briefcase ?

A - Rs. 980

B - Rs. 1008

C - Rs. 1056

D - Rs. 1120

Answer - B

Explanation

C.P.  = 90% of  80% of Rs. 1400  =  Rs.([90/100]×[80/100]×1400) =  Rs.  1008

Q 5-"If a company sells a car with a marked price of Rs. 2,72,000 and gives a discount of 4% n Rs. 2,00,000 and
2.5% n the remaining amount of Rs. 72,000, then the actual price charged by the company for the car is :"

A - Rs. 2.50,000

B - Rs. 2,55,000

C - Rs. 2,60,100

D - Rs. 2,62,200

Answer - D

Explanation

"M.P.  = Rs. 272000

Discount  = Rs. [(5%  of 200000) + (2.5% of 72000)] =  Rs. (8000 + 1800) =  Rs. 9800

∴ Actual price =  Rs. (272000 - 9800) =  Rs.  262200"

Q 6-A shopkeeper offers 2.5% discount on each purchases . What cash ;amount would Rohan pay for a cycle , the marked price of which is Rs. 650 ?

A - Rs. 633.25

B - Rs. 633.75

C - Rs. 634

D - Rs. 635

Answer - B

Explanation

S.P. =  (195/2)%  of Rs.  650=  Rs. ([195/2]×[1/100]×650) =  Rs. 633.75

Q 7-"On selling a chair at 7% loss and a table at 17% gain , a man gains Rs. 296. If he sells the chair at 7% gain and
the table at 12 % gain, then he gains Rs. 400. The actual price of the table is :"

A - Rs. 1600

B - Rs. 1800

C - Rs. 2200

D - Rs. 2400

Answer - D

Explanation

"Let C.P. of the chair be Rs. x and that f the table be Rs. y.
 Then ,17% of y - 7% of x = 296 ⇒ 17y--7x=29600.......................(i) 
and 12% of y + 7% of x = 400 ⇒ 12y+7x = 40000..........................(ii) 
Solving (i) and (ii) , we get :
 y = 2400 and xx = 1600 
∴ C.P. of table = Rs. 2400
"

Q 8-The C.P. of two watches taken together is Rs. 840. If by selling one at a profit of 16% and the other at a loss of 12%, there is no loss or gain in the whole transaction , then the C.P. of the two watches are respectively .

A - Rs. 360, Rs. 480

B - Rs. 480, Rs. 360

C - Rs. 380, Rs. 460

D - Rs. 400, Rs. 440

Answer - A

Explanation

"Let the C.P. of the watches be Rs. x and Rs. (840 - x) 
∴ (116% of x) + [88% of (840 - x)] = 840 
⇒ 116x+73920− 88x= 84000 ⇒28x=10080 
⇒ x=360
∴ Their cost price are Rs. 360 and Rs. 480.
"

Q 9-"Man purchases two clock A and B at a total cost of Rs. 650. He sells A with 20% profit and B at a loss of 25%
and gets the selling price for both the clocks . What are the purchasing price of A and B respectively ?"

A - Rs. 225, Rs. 425

B - Rs. 250, Rs. 400

C - Rs. 275, Rs. 375

D - Rs. 300, Rs. 350

Answer - B

Explanation

"Let C.P. of clock A be Rs. x and that of clck B be Rs. (650 - x). 
Then 120% of x = 75% of (650 - x) ⇒ 650−x=12075x= 85x ⇒135x=650 
⇒ x= (650×513) = 250 
∴ C.P. of A = Rs. 250, C.P. of B = 400.
"

Q 10-Albert buys 4 horses and 9 cows for Rs. 13,400. If he sells the horses a 10% profit and the cows at 20% profit , then he earns a total profit of Rs. 1880. The cost of a horse is :

A - Rs. 1000

B - Rs. 2000

C - Rs. 2500

D - Rs. 3000

Answer - B

Explanation

"Let C.P. of each horse be Rs. x and C.P. of each cow be Rs. y. 
Then , `4x + 9y = 13400 ...............................(i) 
and 10% of 4x = 20% of 9y = 1880 ⇒ 25x+95y=1880 
⇒ 2x+9y= 9400........................(ii) 
Solving (i) and (ii) , we get :
 x = 2000, y= 600 
∴ Cost price of each horse = Rs. 2000
"

Q 11-"A trader purchases a watch and a wall clock for Rs. 390. He sells them making a profit of 10% on the watch and
15% on the wall clock . He earns a profit of Rs. 51.50 . The difference between the original prices of the wall clock
and the watch is equal to :"

A - Rs. 80

B - Rs.100

C - Rs. 110

D - Rs. 120

Answer - C

Explanation

"Let C.P. of watch be Rs. x, 
Then , C.P. of wall clock = Rs. (390 - x) 
∴ (10% of x) + [15% of (390 - x)] = 51.50 
⇒ [10/100]×x+[15/100]×(390-x)=515/10 
⇒10x+5850−15x =5150 ⇒ 5x=700 ⇒x = 140 
∴ Difference = Rs. (250 - 140) = Rs. 110.
"

Q 12-"Two -third of a consignment was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%. If the total profit was Rs.400, the value of the consignment (in Rs.) was

A - 10,000

B - 12,000

C - 15,000

D - 20,000

Answer - C

Explanation

"Let the total value be Rs. x, 
Value of 2/3 rd = Rs. 2x/3 , 
Value of 1/3rd = Rs. x/3 
Total S.P. = Rs. [(105% of 2x/3 + (98% of x/3)] = Rs. ([210x/300]+[98x/300]) = Rs. 308x/300 
∴ 308x/300−x=400 ⇒8x/300=400 ⇒ x=([400×300]/8) = 15000
"

Q 13-A fruit seller has 24 kg of apple . He sells a part of these at a gain of 20% and the balance at a loss of 5% . If on the whole he earns a profit of 10% , the amount of apples sold at a loss is :

A - 4.6 kg

B - 6 kg

C - 9.6 kg

D - 11.4 kg

Answer - C

Explanation

"Let the quantity sold at a loss  be x kg and let  C.P. per kg be Re.1

Total C.P. =  24 kg

Total S.P. = Rs. [120% of (24  - x) + 95% of  x] = Rs. [6/5(24−x)+19x/20] =  Rs.((576−5x)/20)
∴    (576−5x)/20 =  110% of 24  ⇒ (576−5x)/20= 264/102 ⇒576−5x =  528

  ⇒ 5x = 48   ⇒  x= 9.6"

Q 14-A man bought goods worth Rs. 6000 and sold half of them at a gain of 10% . At what gain percent must he sell theremainder so as to get a gain of 25% on the whole ?

A - 25%

B - 30%

C - 35%

D - 40%

Answer - D

Explanation

"Let the required gain percent be x% 
Then , (110% of 3000) + [(100 + x)% of 3000] = 125% of 6000 ⇒
([110/100]×3000)+[[(100+x)/100]×3000]= (125/×6000)/100 
⇒ 30(100+x)= 4200 ⇒ 100+x = 140 ⇒ x = 40%.
"

Q 15-"A person earns 15% on an investment but loss 10% in anther investment If the ratio of the two investment be 3 : 5
what is the gain or loss on the two investment taken together ?"

A - 25/4% loss

B - 105/8% gain

C - 105/8% loss

D - None of these

Answer - D

Explanation

"Let the investment be 3x and 5x. 
Then , total investment = 8x 
Total , receipt = (115% of 3x + 90% of 5x ) = (3.45x + 4.5x )= 7.95x 
∴ Loss = ((0.05x/8x)×100)% = 0.625%
"

See More Sheets >>>