Q 1-"A trader marked his goods at 20% above the cost price . He sold half he stock at the marked price . one quarter at a
discount of 20% on he marked price and he rest at a discount of 40% on the marked price . His total gain is :"A - 2%B - 4.50%C - 13.50%D - 15%

Answer - A Explanation "Let C.P. of whole stock = Rs. 100. Then Marked price of whole stock = Rs. 120. M.P. of 1/2 stock = Rs. 60, M.P. of 1/4 sock = Rs. 30 ∴ Total S.P. = Rs. .[60 + (80% of 30) + (60% of 30)] = Rs. (60 + 24 + 18)= Rs. 102. Hence, gain % = (102 - 100)% = 2% "Q 2-Shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price . The percentage of discount allowed to gain 8% is :A - 20%B - 27%C - 31%D - 43%

Answer - A Explanation "Let C.P. = Rs. 100. Then , marked price = Rs. 135, S.P. = Rs. 108. ∴ Discount % = ([27/135]×100)% = 20% "Q 3-A trader marked the selling price of an article at 10% above the cost price .At the time of selling , he allows certain discount and suffers a loss of 1% . He allowed a discount of :A - 9%B - 10%C - 10.50%D - 11%

Answer - B Explanation "Let C.P. = Rs. 100, marked price = Rs. 110, S.P. = Rs. 99 ∴ Discount % = ([11/110]×100)% = 10% "Q 4-A tradesman gives 4% discount on the marked price and gives a article free for buying every 15 article and thus gains 35% . The marked price is above the cost price by :A - 20%B - 39%C - 40%D - 50%

Answer - D Explanation "Let the C.P. of each article be Rs. 100 Then , C.P. of 16 articles = Rs. (100 x 16) = Rs. 1600 S.P. of 15 articles = Rs. (1600×[135/100]) = Rs. 2160. S.P. of each article = Rs. 2160/15 = Rs. 144 If S.P. is Rs. 96, marked price = Rs. 100. If S.P. is Rs. 144. marked price = Rs. ([100/96]×144)= Rs. 150. ∴ Marked price = 50% above C.P. "Q 5-By selling an article a 2/5 of the marked price , here is a loss of 25% . The ratio of he marked price and the cost price of the article isA - 2 : 5B - 5 : 2C - 8 : 15D - 15 : 8

Answer - D Explanation "Let cost price = Rs. 100. Then 2/5 of (marked price) = 75 ⇒ Marked price = Rs. ([75×5]/2) =Rs.375/2 ∴ Required ratio = [375/2] : 100 = 375 : 200 = 15 : 8 "Q 6-A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at discount on the printed price. The ratio of the cost price to the printed price of the book is :A - 45 : 56B - 50 : 61C - 55 : 69D - 99 : 125

Answer - A Explanation "Let cost price be Rs. 100. The S.P. = Rs. 112 Let printed price be Rs. x 90% of x = 112 ⇒ x= (112×[100/90]) = Rs. 1120/9 ∴ Required ratio = 100 : [1120/9] = 900 : 1120 = 45 : 56. "Q 7-At what price should a shopkeeper mark a radio that costs him Rs. 1200 in order that be may offer a discount of 20% on the marked price and still make a profit of 25%A - Rs. 1675B - Rs. 1875C - Rs. 1900D - Rs. 2025

Answer - B Explanation "C.P. = Rs. 1200, S.P. = 125% of Rs. 1200 = Rs. ([125/100]×1200)= Rs. 1500 Let marked price be x, Then , 80% of x = 1500 ⇒ x= (1500×1[00/80]) ⇒ x= (1500×[100/80]) = Rs. 1875 ∴ Marked price = 1875. "Q 8-At what percent above the cost price must a shopkeeper mark his goods so that he gains 20% even after giving a discount of 10% on he marked price ?A - 25%B - 30%C - 100/3%D - 75/2%

Answer - C Explanation "Let C.P. = Rs. 100, Then, S.P. = Rs. 120. Therefore,let marked price be Rs. x. Then , 90% of x = 120 ⇒ x=(120×[100/90]) = 100/3 ∴ Marked price = 100/3% above C.P. "Q 9-A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price of an item but charges a sales tax of 8% on the discounted price . If the customer pays Rs. 680.40 as the price including he sales tax , then what is the marked price of the itemA - Rs. 630B - Rs. 700C - Rs. 780D - None of these

Answer - B Explanation "Let the marked price be Rs. x . Then, 108% of 90% of x = 680.40 ⇒ [(108/100)×(90x/100)] = 680.40 ⇒ x= [(68040 x 100)/(108 x 90)] = Rs. 700. "Q 10-"The cost price of an article is 64% of the marked price . Calculate the gain percent after allowing a discount of 12%."A - 37.50%B - 48%C - 50.50%D - 52%

Answer - A Explanation "Let marked price = Rs. 100. Then , C.P. = Rs. 64, S.P. = Rs. 68. ∴ Gain % = (2464×100)% = 37.5%"Q 11-By selling an umbrella for 300, a shopkeeper gains 20% . During a clearance sale, he shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price .His gain percent during the sale is :A - 7B - 7.5C - 8D - 9

Answer - C Explanation "Marked price = Rs. 300. C.P. = Rs. ([100/120]×300)= Rs. 250. Sale price = 90% of Rs. 300 = Rs. 270. ∴ Required gain % = ([20/250]×100)% = 8%"Q 12-A retailer buys 30 articles from a wholesaler at he price of 27. If he sells them at their marked price ,the gain percent in the transaction is :A - 100/11%B - 10%C - 100/9%D - 50/3%

Answer - C Explanation "Let the marked price of each article be Rs.1 Then ,C.P. of 30 = Rs. 27, S.P. of 30 = Rs. 30 ∴ Gain% = ([3/27]×100)% = 1/9 x 100%=100/9 %"Q 13-The price of an article is raised by 30% and then two successive discounts of 10 % each are allowed. Ultimately, the price of he article isA - decreased by 5.3%B - increased by 3%C - increassed by 5.3%D - increased by 10%

Answer - C Explanation "Let the original price be Rs. 100, Then ,marked price = Rs. 130 Final price = 90% of 90% of Rs. 130 = Rs. ([90/100]×[90/100]×130) = Rs. 105.30 ∴ Increase in price = (105.30 - 100)% = 5.3%"Q 14-A tradesman makrs his goods 30% above the C.P. . If he allows a discount of 614614% ,then his gain percent isA - 175/8%B - 22%C - 95/4%D - None of these

Answer - A Explanation "Let C.P. be Rs. 100, Then , marked price = Rs. 130 S.P. = (100−[25/4])% of Rs. 130 = Rs. ([375/400]×130) = 121.875 ∴ profit % = (121.875 - 100)% = 21.875% = 21875/1000%=175/8% "Q 15-A trader marked the price of his commodity so as to include a profit of 25% . He allowed discount of 16% on the marked price . His actual profit was :A - 5%B - 9%C - 16%D - 25%

Answer - A Explanation "Let C.P. be Rs. 100, Then ,marked price = Rs. 125 S.P. = 84% of Rs. 125 = Rs. ([84/100]×125) = Rs. 105 ∴ profit % = (105 - 100)% = 5% "