Q 1-A grocer purchased 80 kg of sugar at Rs. 13.50 per kg and mixed it with 120 kg sugar at Rs. 16 per kg .At what rate should he sell the mixture to gain 16% ?A - Rs. 16.80 per kgB - Rs. 17 per kgC - Rs. 17.40 per kgD - Rs. 17.60 per kg
Answer - C

Explanation

"C.P. of 120 kg of mixture = Rs. (80 x 13.50 + 120 x 16) 
= Rs. 3000. S.P. = 116% of Rs. 3000 
= Rs. ([116/100]×3000)= Rs. 3480 
∴ Rate of S.P. of the mixture = Rs. (3400/200) per kg = Rs. 17.40 per kg.
"
Q 2-A man bought toffees at 3 for a rupee . How many for a rupee must he sell to gain 50% ?A - 2B - 2.25C - 2.5D - 3
Answer - A

Explanation

"C.P. of toffees = Re. 1 , 
S.P. of 3 toffees = 150% of Re. 1 = 3/2 
For Rs. 3/2, toffees sold = 3 for Re. , toffees sold = (3×[2/3]) = 2.
"
Q 3-"Tarun got 30% concession on the labelled price of an article and sold it for Rs. 8750 with 25% profit on the price he bought . What was the labelled price ?"A - Rs. 10,000B - Rs. 12,000C - Rs. 16,000D - None of these
Answer - A

Explanation

"C.P. = Rs. ((100/125)×8750)= Rs. 7000, 
Let the labelled price be Rs. X
 Then , 70x/100= 7000 ⇒ x=Rs.(7000×(100/70))= Rs. 10000
"
Q 4-Peter bought an item at 20% discount on its original price . He sold it with 40% increase on the price he bought is. The new sale price is by what percent more than the original price ?A - 7.5B - 8C - 10D - 12
Answer - D

Explanation

"Let he original price be Rs. 100, 
Then , C.P. = Rs. 80 
S.P. = 140 % of Rs. 80 = Rs. (140100×80)(140100×80) = Rs. 112 
∴ Required percentage = (112 - 100) = 12%.
"
Q 5-Komal buys an article at a discount of 25% . At what percentage above the cost price should he sell i to make a profit of 25% over the original list price ?A - 25B - 30C - 40D - 66.67
Answer - D

Explanation

"Let original list price = Rs. 100,
 Then C.P. = Rs. 75
 Desired S.P. = Rs. 125
 ∴ Required percentage = (50/75×100)% = 66.67%
"
Q 6-A shopkeeper sold an article offering a discount of 5% and earned a profit of 23.5% .What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered ?A - 24.5B - 28.5C - 30D - None of these
Answer - C

Explanation

"Let C.P. be Rs. 100. 
Then , S.P. = 123.50 
Let marked price be Rs. x . 
Then, 95x/100=123.50 ⇒ x= Rs.(12350/95) =Rs. 130 
Now , S.P. = Rs. 130, C.P. = Rs. 100 
∴ profit % = 30%.
"
Q 7-Even after reducing the marked price of a transistor by Rs. 32 , a shopkeeper makes a profit of 15% . If he cost price be Rs. 320, What percentage of profit would he have made if he had sold transistor at the marked price ?A - 10%B - 20%C - 25%D - None of these
Answer - C

Explanation

"C.P. = Rs. 320, 
profit = 15% S.P. = Rs. ([115/100]×320)= Rs.. 368 .
 Marked price = Rs. (368 + 32) = Rs. 400. 
∴ Required profit % = (80/320×100)% = 25%
"
Q 8-"A shopkeeper sold sarees at Rs. 266 each after giving 5% discount on labelled price .Had he not given he discount he would have earned a profit of 12% on the cost price . What was the cost price of each saree?"A - Rs. 240B - Rs. 260C - Rs. 280D - None of these
Answer - D

Explanation

"S.P. of 1 saree = Rs. 266. 
Let the labelled price of each saree be Rs. x 
Then , 95x/100=266 ⇒ x= Rs.(266×(100/95))=266 ⇒ x= Rs.(266×(100/95)) = Rs. 280.
 Now , S.P. = Rs. 280, profit = 12% 
∴ C.P. of 1 saree = Rs. ([100/112]×280)= Rs. 250.
"
Q 9-A shopkeeper sells 25 articles at Rs. 45 per article after giving 10% discount and earns 50% profit . If the discount is not given the profit gained is :A - 60%B - 182/3%C - 66%D - 200/3%
Answer - D

Explanation

"S.P. of 1 article = Rs. 45, 
Let marked price of each article be Rs. x 
Then , 90/100x= 45 ⇒ x= Rs.(45×[100/90])= Rs. 50 
C.P. = Rs. ([100/150]×45)= Rs. 30 
Now , C.P. = Rs. 30, S.P. . = Rs. 50 
∴ Required profit % = ([20/30]×100)% = 200/3%
"
Q 10-A shopkeeper sold a T.V. set for Rs. 17,940 with a discount of 8% and earned a profit of 19.6% . What would have been the percentage of earned if n discount was offered ?A - 24.80%B - 25%C - 26.40%D - None of these
Answer - D

Explanation

"S.P. = Rs. 17940, 
Let marked price be Rs.x 
Then , 92x/100=17940 ⇒ x= Rs. (17940×[100/92]) = Rs. 19500. 
C.P. = Rs. (]100/119.6]×17940) = Rs. 15000
 Now C.P. = Rs. 15000, S.P. = Rs. 19500. 
∴ Required profit % = ([4500/15000]×100)% = 30%
"
Q 11-If a commission if 10% is given on the written price of an article, the gain is 20% . If the commission is increased to 20% , he gain is :A - 20/3%B - 71.40%C - 25/2%D - 50/3%
Answer - A

Explanation

"Let the marked price be Rs. 100.
Then , S.P. = Rs. (90100×100)(90100×100) = Rs. 90, gain = 20%
∴ C.P. = Rs. ([100/120]×90)= Rs. 75
New commission = Rs. 20; New S.P. = Rs. 80
∴ New profit = ([5/75]×100)% = 20/3% . ."
Q 12-Shopkeeper sells a badminton racket , whose marked price is Rs. 30, at a discount of 15% and gives a shuttle cock costing Rs. 1.50 free with each racket . Even hem he making a profit of 20% . His cost per racket is :A - Rs. 19.75B - Rs. 20C - Rs. 21D - Rs. 21.25
Answer - B

Explanation

"Marked price = Rs. 30. 
S.P. = Rs.[([85/100]×30)−1.50] = Rs. (25.50 - 1.50) = Rs. 24. 
Let C.P. be Rs. x 
Then 120% of x=24 ⇒ x=((24×100)/120) = Rs. 20.
"
Q 13-Kunal bought a suitcase with 15 % discount on he labelled price . He sold the suitcase for Rs. 2880. with 20% profit on the labelled price . At what price did he buy the suitcase ?A - Rs. 2040B - Rs. 2400C - Rs. 2604D - Rs. 2640
Answer - A

Explanation

"Let the labelled price be Rs. x.
 Then , 120% of x = 2880 ⇒ x=([2880×100]/120)⇒ 2400 
∴ C.P. = 85 % of Rs. 2400 = Rs. ((85/100)×2400) = Rs. 2040.
"
Q 14-The labelled price of a cupboard is Rs. 6500. The shopkeeper sold it by giving 5% discount n the labelled price and earned a profit of 15% . What approximately is he cost price of the cupboard ?A - Rs. 5000B - Rs. 5350C - Rs. 5600D - Rs. 5800
Answer - B

Explanation

"S.P. = 95% of Rs. 6500 = Rs. ([95/100]×6500) = Rs. 6175 
profit = 15%. 
∴ C.P. = Rs. ([110/115]×6175) = Rs. 5349.56 = Rs. 5350.
"
Q 15-A product when sold with 10% rebate on the listed price gave a profit of Rs. 70. What was its cost price ?A - Rs. 200B - Rs. 350C - Rs. 700D - Cannot be determined
Answer - A

Explanation

Since the marked price is not given , so the cost price cannot be determined 

See More Sheets >>>