Q 1-When a producer allows 36% commission on the retail price of his product he earns a profit of 8.8 % . What would be his profit percent if the commission is reduced by 24% ?A - 48%B - 48.50%C - 49%D - 49.60%
Answer - D

Explanation

"Let retail price = Rs. 100, commission. Rs. 36. 
∴ S.P. = Rs. (100 - 36) = Rs. 64 
But , profit = 8.8 % 
∴ C.P. = Rs. ([100/108.8]×64)=Rs.1000/17 
New commission = Rs.12. New S.P. = Rs. (100 - 12)= Rs. 88 
Gain = Rs. (88−[1000/17]) =Rs. 496/17 
∴ Gain % = ([496/17]×[17/1000]x100)% = 49.6%
"
Q 2-At what percentage above the C.P. must an article be marked so as to gain 33 after allowing a customer a discount of 5%?A - 40%B - 42%C - 44%D - 45%
Answer - A

Explanation

"Let C.P. = Rs. 100, 
Then S.P.. = Rs. 133 
Let marked price be Re. x 
Then 95% of x = 133 ⇒ 95x/100 =133 
⇒ x=(133×100/95) ⇒140. 
∴ Marked price = 40 % above C.P.
"
Q 3-A retailer buys 40 pens at the marked price of 36 pens from a wholesaler . If he sells these pens giving a discount of 1% , what is the profit percent ?A - 8%B - 9%C - 10%D - 11%
Answer - C

Explanation

"Let the marked price of each pen be Re.1

Then ,C.P. of 40 pens = Rs. 36.  S.P. of 40 pens =  99% of Rs. 40 =  39.60

∴     profit % = ([3.60/36]×100)%   = 10%"
Q 4-"An uneducated retailer marks all his goods at 50% above the cost price and thinking that he will still make 25% profit offers a discount of 25% on the marked price . What is his actual profit on the sales ?"A - 12.50%B - 12.75%C - 13%D - 13.50%
Answer - A

Explanation

"Let C.P. = Rs. 100.  Then,marked price  = Rs. 150.

 S.P. = 75% of Rs. 150 = Rs. 112.50

∴∴     Gain % =  12.50%"
Q 5-After getting two successive discount, a shirt with a list price of Rs. 150 is available at Rs. 105. If the second discount is 12.5% , find the first discount .A - 20%B - 22%C - 24%D - 25%
Answer - A

Explanation

"Let the first discount be x% 
Then , 97.5% of (100 - x)% of 150 = 105 
⇒ [(87.5/100)×((100−x)/100)×150= 105 
⇒ 100−x =(105×100×100)/(150×87.5) 
⇒ x= (100−80) =20. 
∴ First discount = 20%
"
Q 6-Find the single discount equivalent to a series discount of 20% , 10% and 5% .A - 30%B - 30.50%C - 31%D - 31.60%
Answer - D

Explanation

"Let marked price be Rs. 100 
Then , Net S.P. = 95% pf 90% of 80% of Rs. 100 
= Rs. (95/100)×(90/100)×(80/100)×100)= Rs. 68.40 
∴ Required discount = (100 - 68.40)% = 31.6%
"
Q 7-A man bought a horse and a carriage for Rs. 3000. He sold the horse at a gain of 20% and the carriage at a loss of 10% , there by gaining 2% on the whole . Find the cost of the horse.A - Rs. 1200B - Rs. 1250C - Rs. 1275D - Rs. 1300
Answer - A

Explanation

"Let the C.P. of the horse be Rs.
Then ,C.P. of the carriage = Rs. (3000 - x)
∴ 20% of x - 10% of (3000 - x) = 2% of 3000
 ⇒ (x/5)−[(3000−x)/10]
⇒ 2x−3000+x= 600 ⇒ 3x = 3600
⇒ 3x = 3600 ⇒ x = 1200
Hence , C.P. of the horse = Rs. 1200.
"
Q 8-A dealer sold three-fourth of his articles at a gain of 20% and the remaining at cost price . Find the gain earned by him in the whole transaction .A - 13%B - 14%C - 15%D - 16%
Answer - C

Explanation

"Let C. P.of whole be Rs. X
 C.P. of 33/4th = Rs 3x/4,. 
C.P. of 1/4 th = Rs. x/4 
∴ Total S.P. = Rs[(120 %of 3x/4)+x/4] =Rs.((9x/10)+(x/4))=Rs.23x/20 
Gain = Rs. ((23x/20)−x)=Rs.3x/20 
∴ Gain % = ((3x/20)×(1/x)×100) = 15%
"
Q 9-The price of a jewel ,passing through three hands, rises on the whole by 65 % .If the first and the second sellers earned 20% and 25% profit respectively, find the percentage profit earned by the third seller.A - 8 %B - 9 %C - 10 %D - 11 %
Answer - C

Explanation

"Let the original price of the jewel be Rs. P 
and let the profit earned by the third seller be x% 
Then ,(100 + x)% of 125% of 120% of P = 165% of P 
⇒ [(100+x)/100×(125/100)×(120/100)×P]⇒ 
((165/100)×P) ⇒(100+x)=((165×100×100)/(125×120)=110 
⇒ x= 10%
"
Q 10-A man sells an article at a profit of 25% . If he had bought it at 20% less and sold i for Rs. 10.50 less , he would have gained 30% ,Find the cost price of the article .A - Rs. 45B - Rs. 50C - Rs. 55D - Rs. 60
Answer - B

Explanation

"Let he C.P. be Rs. x 
1st S.P. = 125% of x=125x/100= 5x/4; 
2nd S.P. = 80% of x= 80x/100= 4x/5. 
2nd S.P. = 130% of 4x/5 = (130/100×(4x/5))=26x/25 
∴ (5x/4) −(26x/25) =10.50 ⇔ x= (10.50×(100/21)) = 50
 Hence , C.P. = Rs. 50.
"
Q 11-A tradesman sold an article at a loss of 20% . If he selling price had been increased by Rs. 100 , there would have been a gain of 5% . what was the cost price of the article ?A - Rs. 350B - Rs. 380C - Rs. 400D - Rs. 430
Answer - C

Explanation

"Let C.P. be Rs. x . Then , (105% of x) - (80% of x) = 100 or  25% of  x= 100

∴   x/4=100 or  x=400
So , C.P. =  Rs. 400."
Q 12-"An article is sold at a certain price . By selling it at 2/3 of that price one loses 10% . Find the gain percent at original price ."A - 35%B - 36%C - 37%D - 38%
Answer - A

Explanation

"Let the original S.P. be Rs. x 
Then , New S.P. = Rs. 2x/3, loss = 10% 
So , C.P. = Rs. ((100/90)×(2x/3))=20x/27 
Now , C.P. = Rs. 20x/27,S.P.=Rs. x ,
gain = Rs.(x−(20x/27))=Rs. 7x/27 
∴ Gain % = ((7x/27)×(27/20x)×100)% = 35%
"
Q 13-"Monika purchased a pressure cooker at 9/10th of its selling price and sold it at 8% more than its S.P. . Find her gain percent ."A - 18%B - 19%C - C. 20%D - D. 21%
Answer - C

Explanation

"Let the S.P. be Rs. x, 
Then ,C.P. = Rs. 9x/10 
Receipt = 108% of Rs. x=Rs.27x/25 
Gain = Rs. ((27x/25)−(9x/10)) =Rs.((108x−90x)/100) = Rs.18x/100 
∴ Gain % = ((18x/100)×(10/9x)×100)% = 20%."
Q 14-If the manufacturer gains 10% , the wholesale dealer 15% and the retailer 25% , then find the cost of production of a table , the retail price of which is Rs. 1265 ?A - Rs. 800B - B. Rs. 825C - C. Rs. 850D - D. Rs. 900
Answer - A

Explanation

"Let the cost of production of the table be Rs. x 
Then , 125% of 115% of 110% of x = 1265. 
⇒ (125/100) × (115/100) × (110/100) × x = 1265 
⇒ 253x/160= 1265
 ⇒ x = ((1265×160)/253) = Rs. 800.

"
Q 15-A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 960 gm for a g. weight . Find his gain percent .A - 4B - 13/3C - 25/6D - 9/2
Answer - C

Explanation

Gain % =  [Error/[(TrueValue)−(Error)]×100]=  ([40/960]×100)%= %= 25/6%

See More Sheets >>>