Q 1-A, B and C enter into a partnership. A initially invests Rs. 25 lakhs and added another Rs. 10 lakhs after one year.B initially invests Rs. 30 lakhs. In what ratio should the profits be divided at the end of 3 years ?

A - 10 : 10 : 9

B - 20 : 20 : 19

C - 20 : 19 : 18

D - None of these

Answer - D

Explanation

"A : B : C = (25 lakhs x 1) + (35 lakhs x2) : (35 lakhs x 2 + 25 lakhs x 1) : (30 lakhs x 3)
 = 95 lakhs : 95 lakhs : 90 lakhs 
= 19 : 19 : 18."

Q 2-A, B, and C enter into a partnership . They invest Rs. 40,000, Rs. 80,000 and Rs. 1,20,000 respectively . At the end of the first year. B withdraws Rs. 40,000, while at the end of the second year, C withdraws Rs. 80,000. In what ratio will the profit be shared at the end of 3 years ?

A - 2 : 3 : 5

B - 3 : 4 : 7

C - 4 : 5 : 9

D - None of these

Answer - B

Explanation

"A : B : C = (40000 x 36) : (80000 x 12 + 40000 x 24) : (120000 x 24 + 40000 x 12)
 = 144 : 192 : 336 
= 3 : 4 : 7"

Q 3-Arun , Kunal and Vinay invested Ra. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months . If after eight months , there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal ?

A - Rs. 890

B - Rs. 1335

C - Rs. 1602

D - Rs. 1780

Answer - A

Explanation

< "Arun : Kamal : Vinay = (8000 x 6) : (4000 x 8) : (8000 x 8) = 48 : 32 : 64 
= 3 : 2 : 4 
∴ Kamal's share = Rs. (4005×2/9) = Rs. 890
"

Q 4-Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs. after another six months . The amount of profit earned be distributed on what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business ?

A - 7 : 6 : 10

B - 12 : 15 : 16

C - 42 : 45 : 56

D - Canno be determined

Answer - B

Explanation

"Aman : Rakhi : Sagar = (70000 x 36) : (105000 x 30) : (140000 x 24) 
= 12 : 15 : 16"

Q 5-A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000respectively . After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in the total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the stating of the business ?

A - Rs. 7500

B - Rs. 9000

C - Rs. 9500

D - Rs. 10,000

Answer - A

Explanation

"A : B : C = (20000 x 24) : (15000 x 24) : ( 20000 x 18) 
= 4 : 3 : 3 
∴ B's share = Rs. (25000×[ 3 / 10 ]) 
= Rs. 7500."

Q 6-Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months Nanda joined her with a capial of Rs. 80,000. After 3 years , they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran's share in the profit ?

A - Rs. 10,250

B - Rs. 12,500

C - Rs. 14,000

D - None of these

Answer - D

Explanation

"Simran : Nanda = (50000 x 36) : (80000 x 30) =  3 : 4

∴   Dimran's  share = Rs.(24500×3/7)   Rs. 10500
"

Q 7-Kamal started a business investing Rs. 9000 after five months , Sameer joined with a capital of Rs. 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the sameer in the profit ?

A - Rs. 1883.78

B - Rs. 2380

C - Rs. 3690

D - Rs. 3864

Answer - B

Explanation

"Samal : Sameer = ( 9000 x 12 ) : ( 8000 x 7) =  108 : 56  =  27 : 14
∴   Sameer's  share = Rs. (6970×14/41)   =  Rs. 2380.
"

Q 8-Reena and Shallo are partners in a business . Reena invests Rs. 35,000 for 8 months and Shallo invest Rs. 42,000 for 10 months . out of a profit of Rs. 31.570, Reena's share is :

A - Rs. 9471

B - Rs. 12,628

C - Rs. 18,040

D - Rs. 18,942

Answer - B

Explanation

"Ratio of  their shares =  (35000 x 8) : (42000 x 10) =  2 : 3.

Reena's share = Rs.  (31570×2/5)   =  Rs. 12628.
"

Q 9-A, B, C enter into a partnership investing Rs. 35,000, Rs. 45,000 and Rs. 55,000 rerspectively . The respective share of A, B, C in an annual profit of Rs. 40,500 are :

A - Rs. 10,500, Rs. 13,500, Rs. 16,500
Rs. 10,500, Rs. 13,500, Rs. 16,500

B - Rs. 11,500, Rs. 13,000, Rs. 16,000
Rs. 11,500, Rs. 13,000, Rs. 16,000

C - Rs. 10,500, Rs. 12,500, Rs. 15,500

D - Rs. 10,500, Rs. 14,500, Rs. 15,500

Answer - A

Explanation

"A : B : C  =  35000 : 45000 : 55000  =  7 : 9 : 11

A's share  =  Rs. (40500×7/27)  = Rs. 10500.

B's share = Rs. (40500×9/27)     = Rs. 13500.

C's share = Rs. (40500×11/27)   = Rs. 16500.
"

Q 11-Anand and Deepak started a business investin Rs. 22,500 and Rs. 35,000 Respectively out of a total profit of Rs. 13,800, Deepak's share is

A - Rs. 5400

B - Rs. 7200

C - RS. 8400

D - Rs. 9600

Answer - C

Explanation

"Ratio of their shares = 22500 : 35000 =  9 : 14

Deepak's share = Rs. (13800×14/23)  = Rs. 8400.
"

Q 11-P and Q started a business investing Rs. 85,000 and 15,000 respectively . In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively

A - 3 : 4

B - 3 : 5

C - 15 : 23

D - 17 : 3

Answer - D

Explanation

P : Q =   85000 : 15000  =  85 : 15 =  17 : 3 

Q 12-A invested Rs. 76,000 in a business . After few months, B joined him with Rs. 57,000. At the end of the year , the total profit was divided between then in the ratio 2 : 1 . After how many months did B join ?

A - B joined after 4 months

B - B joined after 3 months

C - B joined after 5 months

D - B joined after 6 months

Answer - A

Explanation

"Suppose B's joined, after x months.
 Then B's money was invested for (12 - x) months 
∴ 76000×12/57000×(12−x) = 2/1 
⇔ 912000= 114000(12−x) 
⇔ 114(12−x)=912 
⇔(12−x)=8 
⇔x = 4. 
Hence , B joined after 4 months"

Q 13-Four milkman rented a pasture . A grazed 24 cows for 3 months , B 10 cows for 5 months C 35 cows for four months and D 21 cows for 3 months. If A' s share of rent is Rs. 720 , Find the total rent of the field .

A - Rs. 3250

B - Rs. 3280

C - Rs. 3300

D - Rs. 3350

Answer - A

Explanation

"Ratio of shares of A, B, C, D = ( 24 x3) : (10 x 5) : (35 x 4) : (21 x 3) 
= 72 : 50 : 140 : 63. 
Let total rent be Rs. x. 
Then , A's share = Rs. 72x/325 ∴ 72x/325 =720 
⇔ x=720×325/72 = 3250
 Hence , total rent of the field is Rs. 3250."

Q 14-Susan started a business investing Rs. 4,500 . After 3 moths , peter joined him with a capital of with a capital of Rs. 6,000. After another 6 months , Ronald joined them with a capital of Rs. 9,000. At the end of the year , that made aprofit of Rs. 1650. Find the share of each

A - Rs. 660, Rs. 660, Rs 330

B - Rs. 6600, Rs. 6600, Rs 3600

C - Rs. 6800, Rs. 6800, Rs 3400

D - Rs. 7600, Rs. 7600, Rs 3800

Answer - A

Explanation

"Clearly, Susan invested his capital for 12 months, 
Peter for 9 months 
and Ronald for 3 months. 
So, ratio of their capitals = (4500 x 12) : (6000 x 9) : (9000 x 3) 
= 54000 : 54000 : 27000 = 2 : 2 : 1 
∴ Susan's share = Rs. (1650×2/5) = Rs. 660.
 Peter's share = Rs. (1650×2/5) = Rs. 660.
 Ronald's share = Rs.(1650×1/5) = Rs. 330."

Q 15-A , B, and C started a business by investing Rs. 1,20,000, Rs. 1,35,000 and Rs. 1,50,000 respectively. Find the each , out of an annual profit of Rs. 56,700.

A - Rs.16,800,Rs. 18,900,Rs. 21,000

B - Rs.16,800,Rs. 18,900,Rs. 21,500

C - Rs.17,000, Rs.19,000,Rs. 22,000

D - Rs.17,500,Rs. 19,500,Rs. 23,000

Answer - A

Explanation

"Ratio of shares of A, B, and C 
= Ratio of their investments 
= 120000 : `135000 : 150000 = 8 : 9 : 10 
∴ A's share = Rs. (56700×8/27) = Rs. 16800 
B's share = Rs. (56700×9/27) = Rs. 18900 
C's share = Rs. (6700×10/27) = Rs. 21000."

See More Sheets >>>