Q 1-Find the odd man out. 6, 13, 18, 25, 30, 37, 40

A - 40

B - 30

C - 37

D - 25

Answer - A

Explanation

"The difference between two successive terms
from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7, 5

Hence, in place of 40, 
right number is 37+5=42
"

Q 2-Find the odd man out. 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

A - 25

B - 109

C - 46

D - 221

Answer - C

Explanation

"To obtain next number, 
subtract 3 from the previous number 
and divide the result by 2

445

(445-3)/2 = 221

(221-3)/2 = 109

(109-3)/2 = 53

(53-3)/2 = 25

(25-3)/2 = 11

(11-3)/2 = 4

Clearly, 
53 should have come in place of 46
"

Q 3-Find the odd man out. 1050, 510, 242, 106, 46, 16, 3

A - 46

B - 106

C - 510

D - 1050

Answer - B

Explanation

"1050

(1050 - 30)/2 = 510

(510 - 26)/2 = 242

(242 - 22)/2 = 110

(110 - 18)/2 = 46

(46- 14)/2 = 16

(16- 10)/2 = 3

Hence, 110 should have come in place of 106
"

Q 4-Find the odd man out. 2, 3, 5, 9, 12, 17, 23

A - 12

B - 9

C - 23

D - 2

Answer - B

Explanation

"2

2 + 1 = 3

3 + 2 = 5

5 + 3 = 8

8 + 4 = 12

12 + 5 = 17

17 + 6 = 23

ie, 8 should have come in place of 9"

Q 5-Find the odd man out. 3, 8, 18, 38, 78, 158, 316

A - 38

B - 158

C - 316

D - 8

Answer - C

Explanation

"3

3 × 2 + 2 = 8

8 × 2 + 2 = 18

18 × 2 + 2 = 38

38 × 2 + 2 = 78

78 × 2 + 2 = 158

158 × 2 + 2 = 318

Hence, 316 is wrong and 318 
should have come in place of that"

Q 6-Find the odd man out. 5, 6, 14, 45, 185, 925, 5556

A - 5556

B - 925

C - 185

D - 6

Answer - C

Explanation

"5 × 1 + 1 = 6

6 × 2 + 2 = 14

14 × 3 + 3 = 45

45 × 4 + 4 = 184

184 × 5 + 5 = 925

925 × 6 + 6 = 5556

Hence, it is clear that 184 
should have come instead of 185"

Q 7-Find the odd man out. 23, 27, 36, 52, 77, 111, 162

A - 162

B - 111

C - 52

D - 27

Answer - B

Explanation

"23 + 2² = 27

27 + 3² = 36

36 + 4² = 52

52 + 5² = 77

77 + 6² = 113

113 + 7² = 162

Hence, 113 should have 
come in place of 111"

Q 8-Find the odd man out. 241, 263, 248, 271, 255, 277, 262

A - 277

B - 271

C - 263

D - 241

Answer - B

Explanation

"241

241 + 22 = 263

263 - 15 = 248

248 + 22 = 270

270 - 15 = 255

255 + 22 = 277

277 - 15 = 262
Alternatively 22 is added and 15 is subtracted 
from the terms. 
Hence, 271 is wrong"

Q 9-Find the odd man out. 125, 127, 130, 135, 142, 153, 165

A - 165

B - 142

C - 153

D - 130

Answer - A

Explanation

"Prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13 
are added successively.
 Hence, 165 is wrong"

Q 10-Find the odd man out. 5, 10, 40, 81, 320, 640, 2560

A - 40

B - 81

C - 320

D - 2560

Answer - B

Explanation

"Alternatively 2 and 4 are
 multiplied with the previous terms

5

5 × 2 = 10

10 × 4 = 40

40 × 2 = 80

80 × 4 = 320

320 × 2 = 640

640 × 4 = 2560

Hence, 81 is wrong.
 80 should have come in place of 81."

Q 11-Find the odd man out. 12, 21, 32, 45, 60, 77, 95

A - 95

B - 45

C - 32

D - 21

Answer - A

Explanation

"12 + 9 = 21

21 + 11 = 32

32 + 13 = 45

45 + 15 = 60

60 + 17 = 77

77 + 19 = 96

Hence, 95 is wrong.
 96 should have come in place of 95
"

Q 12-Find the odd man out. 3, 5, 15, 75, 1120, 84375

A - 84375

B - 1120

C - 15

D - 3

Answer - B

Explanation

"Pattern : 
1st * 2nd = 3rd, 
2nd * 3rd = 4th, etc.

3

5

3 × 5 = 15

5 × 15 = 75

15 × 75 = 1125

75 × 1125 = 84375

Hence, 1120 is wrong.
 1125 should have come in place of 1120"

Q 13-Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48

A - 105

B - 216

C - 888

D - 1784

Answer - A

Explanation

"3576

(3576-8)/2 = 1784

(1784-8)/2 = 888

(888-8)/2 = 440

(440-8)/2 = 216

(216-8)/2 = 104

(104-8)/2 = 48

Hence, 105 is wrong.
104 should have come in place of 105"

Q 14-Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255

A - -5

B - -145

C - -255

D - -195

Answer - B

Explanation

"30

30 - 35 = -5

-5 - 40 = -45

-45 - 45 = -90

-90 - 50 = -140

-140 - 55 = -195

-195 - 60 = -255

Hence, -145 is wrong. 
-140 should have come in place of -145"

Q 15-which is odd 253,136,352,460,324,631,244

A - 136

B - 460

C - 244

D - 324

Answer - D

Explanation

"253=2+5+3=10
136=1+3+6=10
352=3+5+2=10
460=4+6+0=10
324=3+2+4=09
631=6+3+1=10
244=2+4+4=10"

See More Sheets >>>