Q 1-The passage is primarily concerned with which of the following?

A - Arguing for an increase in trade with foreign nations.

B - Providing a historical context for a long-standing belief.

C - Demonstrating the fallacy of a particular way of thinking.

D - Illustrating an economic principle through an example.

Answer - C

Q 2-The author most likely mentions the "baker" and the "cobbler" in order to:

A - provide a concrete illustration of an economic principle

B - discuss the types of goods available during Adam Smith’s time

C - evaluate an example used in Smith’s Wealth of Nations

D - show that all trade is based on specialization

Answer - C

Q 3-The author most probably uses the word "startling" in reference to the Law of Comparative Advantage because:

A - it is puzzling that no one before Adam Smith thought of the Law

B - the Law of Comparative Advantage holds even when there is an imbalance in the capabilities of the nations

C - it is surprising that the general public is unaware of the Law of Comparative Advantage

D - most countries do not consider the Law of Comparative Advantage when devising their trade policies

Answer - B

Q 4-As it is described in the passage, which of the following most closely resembles "folk wisdom?"

A - A farmer decides that it is going to rain after scanning the sky for dark clouds.

B - A child asks his parents why the sky is blue and the parents reply

C - A person spends 10 dollars on lottery tickets every week because he believes that

D - A mother tells her child to put on a jacket so he won’t catch cold, even though colds are caused by viruses.

Answer - D

Q 5-The word 'Command Module' used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

A - a frightful battle

B - a journey into outer space

C - a commanding situation

D - an alarming journey

Answer - B

Q 6-Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

A - A catastrophe was imminent.

B - The moon was looming close and big.

C - There was a shower of debris.

D - Jack was yelling.

Answer - A

Q 7-The statement that the dazzling sunshine was "for once unfiltered by layers of air" means

A - that the sun was very hot

B - that there was no strong wind

C - that the air was unpolluted

D - none of above

Answer - D

Q 8-The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies

A - being totally unconcerned

B - pretending to be very busy

C - a very superior attitude

D - calm, dignified and affectionate disposition

Answer - D

Q 9-From the passage it appears that the author was

A - an inexperienced hunter

B - kind and considerate

C - possessed with fear

D - a worried man

Answer - B

Q 10-The author did not want to shoot the elephant because he

A - was afraid of it

B - did not have the experience of shooting big animals

C - did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm

D - did not find the elephant to be ferocious

Answer - B

Q 11-In his dream Harold found the loathsome creatures

A - in his village

B - in his own house

C - in a different land

D - in his office

Answer - C

Q 12-Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of 'loathsome creatures'?

A - Security bug and slimy tentacles

B - Fearful dream and slug-like animals

C - Slimy tentacles and slug-like animals

D - slug-like animals and security bug

Answer - C

Q 13-The statement that 'he later threw off the security bug' means that

A - Harold succeeded in overcoming the need for security

B - Harold stopped giving much importance to dreams

C - Harold started tolerating social victimisation

D - Harold killed all the bugs troubled him

Answer - A

Q 14-Harold's dream was fearful because

A - it brought him face to face with reality

B - it was full of vivid pictures of snakes

C - he saw huge elephant in it

D - in it he saw slimy creatures feeding on people's bodies

Answer - A

Q 15-If a piece of matter violates nature's law, it is not punished because

A - it is not binding to obey it

B - there is no superior being to enforce the law of nature

C - it cannot be punished

D - it simply means that the facts have not been correctly stated by law

Answer - B

See More Sheets >>>