Q 1-A clock is set right at 6 a.m. The clock loses 16 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 10 p.m. on 4th day?

A - 10:58 p.m.

B - 11:00 p.m.

C - 11:02 p.m.

D - 11:04 p.m.

```Answer - B

Explanation

"Time from 5 a.m. on a day to 10 p.m. on 4th day = 89 hours.

Now 23 hrs 44 min. of this clock = 24 hours of correct clock.

356/15 hrs of this clock = 24 hours of correct clock.

89 hrs of this clock= (24 x 15/356 x 89) hrs of correct clock. = 90 hrs of correct clock.
So, the correct time is 11 p.m."
```

Q 2-At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a clock be together?

A - 45(2/9)min past 9

B - 49(1/11) min past 9

C - 48(1/12) min past 9

D - 47(2/15) min past 9

```Answer - B

Explanation

"
The two hands of a clock will be together between
H and (H+1) o'clock at (60H/11)minutes past H o'clock.

Here H = 9.

Hands will be together at

=[60×9]11minutes past 9

=540/11minutes past 9

=49(1/11)minutes past 9

"
```

Q 3-Clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?

A - 38 min. past 12

B - 44 min. past 12

C - 48 min. past 12

D - 54 min. past 12

```Answer - C

Explanation

"Time from 8 a.m. on a day 1 p.m. on the following day = 29 hours.

24 hours 10 min. of this clock = 24 hours of the correct clock.

145 /6 hrs of this clock = 24 hrs of the correct clock

29 hrs of this clock = (24 x [6/145] x 29) hrs of the correct clock
= 28 hrs 48 min. of correct clock

The correct time is 28 hrs 48 min. after 8 a.m.
This is 48 min. past 12."
```

Q 4-A watch which gains uniformly ,is 5 min. slow at 8 o'clock in the morning on Sunday and it is 5 min .48 sec. fast at 8 p.m. on following Sunday . when was it correct ?

A - 20 min past 7 p.m. on Wednesday .

B - 10 min past 6 p.m. on Monday .

C - 15 min past 7 p.m. on Tuesday .

D - 20 min past 8 p.m. on Thrusday .

```Answer - A

Explanation

"Time from  8 a.m. on Sunday to 8 p.m. on  following  Sunday
= 7 days  12 hours = 180 hours.
∴     The watch gains (5+5(4/5))min 0r  54/5 min in 180  hrs.
Now  5(4/5) min are gained in 180 hrs.
∴     5 min are gained in (180×[5/54]×5) hrs = 83 hrs 20 min.
= 3 days 11 hrs. 20 min..

∴     Watch is correct 3 days 11 hrs 20 min.  after  8 a.m. of Sunday..

∴       It will be correct at 20 min past 7 p.m.  on Wednesday ."
```

Q 5-At what time between 5.30 and 6 will the hands of a clock be at right angles ?

A - 43(5/11) min. past 5

B - 43(7/11)min. past 5

C - 40 min. past 5

D - 45 min. past 5

```Answer - B

Explanation

"At 5 o'clock , the hands are 25 min. spaces apart.
to be at right angles and that too between 5.30 and 6 ,
the minute hand has to gain (25 + 15) = 40 min. .spaces.
55 min spaces are gained in 60 min.

40 min. spaces are gained in ([60/55]×40) min = 43(7/11) min.

∴      Required time 43(7/11) min past 5 ."
```

Q 6-What is the angle made by minute angle in 16 minutes?

A - 80

B - 320

C - 960

D - 480

```Answer - C

Explanation

"The angle made by minute hand in 1 minute is 60.

In 16 minutes, the angle made by 16 minutes is = 16 x  60 =960
"
```

Q 7-When the time in the clock is 7.20, then the angle between the hands of the clock is:

A - 100 degrees

B - 120 degrees

C - 90 degrees

D - 110 degrees

```Answer - A

Explanation

"7:20
7:4

7~4 = 3 * 20 = 90 + 10 = 100 degrees "
```

Q 8-Between 4 & 5 O'clock, the time when the hands coincide is:

A - 4:21 9/11

B - 4:22

C - 4:24 3/11

D - 4:23 9/11

```Answer - A

Explanation

"4 * 30 = 120 + 0 * 2/11

==> 240/11 = 21 9/11min "
```

Q 9-What is the angle made by hour hand in 30 minutes?

A - 5 degree

B - 15 degree

C - 180 degree

D - 10degree

```Answer - B

Explanation

"The angle made by minute hand in 1 minute is  (1/2)degree
In 16 minutes, the angle made by 30 minutes is = 30 x ½ =15 degree"
```

Q 10-What is the difference between angles made by minute hand and hour hand in 24 minutes?

A - 185degree

B - 120degree

C - 180degree

D - 132degree

```Answer - D

Explanation

"The angle made by minute hand in 24 minutes
= 24 x 6 degree =144degree
The angle made by hour hand in 24 minutes
=24 x 1/2=12 degree

The difference is  = 144 -12 =132 degree
"
```

Q 11-How often the hands of clock at right angle everyday ?

A - 11 times

B - 22 times

C - 44 times

D - 55 times

```Answer - C

Explanation

"In every hour there are two positions in
which the minute hand and hour hand are at right angle.
Each of these positions is repeated 22 times in every 12 hours
Therefore in a day (24 hours),
the two hands are perpendicular to each other
=22 + 22 =44 times.
"
```

Q 12-What is the angle between the hands of the clock at 7:20

A - 100 degrees

B - 102 degrees

C - 105 degree

D - 97.5 degree

```Answer - A

Explanation

"At 7 o’ clock, the hour hand is at 210 degrees from the vertical.
In 20 minutes,
Hour hand = 210 + 20*(0.5) = 210 + 10 = 220
{The hour hand moves at 0.5 dpm}

Minute hand = 20*(6) = 120
{The minute hand moves at 6 dpm}

Difference or angle between the hands = 220 – 120
= 100 degrees
"
```

Q 13-Find the reflex angle between the hands of a clock at 05.30?

A -15 degree

B - 20 degree

C - 25 degree

D - 10 degree

```Answer - A

Explanation

"Angle between X and Y =(X*30)-((Y*11)/2)

Angle between hands at 5:30

Step 1:  X=5 , Y=30

Step 2:  5*30=150

Step 3:  (30*11)/2 = 165

Step 4:  165-150=15

Thus, angle between hands at 5:30 is 15 degrees.
"
```

Q 14-A watch gains 5 seconds in 3 minutes and was set right at 8 AM. What time will it show at 10 PM on the same day?

A - 10:30 PM

B - 10:23 PM

C - 10:45 PM

D - 10:50 PM

```Answer - B

Explanation

"The watch gains 5 seconds in 3 minutes = 100 seconds in 1 hour.

From 8 AM to 10 PM on the same day, time passed is 14 hours.

In 14 hours,
the watch would have gained 1400 seconds
or 23 minutes 20 seconds.

So,
when the correct time is 10 PM,

the watch would show 10 : 23 : 20 PM
"
```

Q 15-A clock was correct at 2 p.m, but then it began to lose 30 minutes each hour. It now shows 6 pm, but it stopped 3 hours ago. What is the correct time now?

A - 8.30 pm.

B - 12 midnight

C - 11 p.m.

D - 1 a.m

```Answer - D

Explanation

"The clock loses 30 minutes per hour. And the clock set correct at 12 noon.

30 minutes of this clock = 60 minutes of the correct clock

From 2 p.m to 6 p.m , total number of hours = 4 hours

4 hours of this clock => [4 x 60] / 30= 8 hours

The correct time when the clock show 6 p.m = 6 p.m + 4 = 10 p.m

The clock stopped 3 hours ago , So present time is 10 p.m + 3 hours = 1 a.m

"
```