Q 1-Which of the following is not a leap year?

A - 500

B - 400

C - 1600

D - 2000

```Answer - A

Explanation

"The century divisible by 400 is a leap year.

The year 500 is not a leap year."```

Q 2-From the following years,which is not a leap year ?

A - 1996

B - 1984

C - 1863

D - 2004

```Answer - C

Explanation

"NOTE: When a year leaves a remainder 0 when divided by 4,then it is a leap year.
Here, 1863 divided by 4 doesnot give a remainder 0.
So, 1863 is not a leap year."```

Q 3-What was the day on 9th May,2001?

A - Wednesday

B - Saturday

C - Thursday

D - Tuesday

```Answer - A

Explanation

"9th May, 2001 = (2000 years + Period from 1.1.2001 to 9.5.2001)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
Jan. Feb. March April May
(31 + 28 + 31 + 30 + 9) = 129 days
129 days = (18 weeks + 3 day)= 3 odd day.
Total number of odd days = (0 + 0 + 3 ) = 3 odd day.
Given day is Wednesday."```

Q 4-The calendar of year 1989 was same as which year?

A - 1978

B - 1970

C - 1980

D - 1985

```Answer - A

Explanation

" Given year 1989, when divided by 4 leaves a remainder of 1.
NOTE: When remainder is 1, 11 is subtracted to the given year to get the result.
So, 1989 - 11 = 1978"```

Q 5-The year next to 2003 will have the same calendar as that of the year 2003?

A - 2024

B - 2014

C - 2009

D - 2020

```Answer - B

Explanation

"Given year 2003, when divided by 4 leaves a remainder of 3.
NOTE: When remainder is 3, 11 is added to the given year to get the result.
So, 2003 + 11 = 2014"```

Q 6-Which of the following year is a leap year?

A - 2500

B - 1700

C - 1900

D - 2400

```Answer - D

Explanation

"NOTE: For a century year,it is divided by 400 and leaving a ramainder of 0 results a leap year.
So,2400 when divided by 400 leaves a remainder 0."```

Q 7-What was the day on 31st Dec,2011 ?

A - Monday

B - Saturday

C - Sunday

D - Friday

```Answer - B

Explanation

"31st Dec, 2011 = (2010 years + Period from 1.1.2011 to 31.12.2011)
Odd days in 2000 years = 0
10 years has 2 leap years + 8 ordinary years.
Number of odd days in 10 years ( 2 x 2 + 8) = 5 odd days.
31st,Dec => complete year of 2011 (non-leap year) = 1 odd day.
Total number of odd days = (0 + 5 + 1) = 6.
Given day is saturday."```

Q 8-What was the day of the week on 17th June, 1998?

A - Wednesday

B - Saturday

C - Friday

D - Tuesday

```Answer - A

Explanation

"17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 300 years = (5 x 3) 1
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.
Jan. Feb. March April May June
(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days
168 days = 24 weeks = 0 odd day.
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.
Given day is Wednesday"```

Q 9-The calendar for the year 2013 was the same as the year :

A - 1998

B - 2017

C - 2009

D - 2002

```Answer - D

Explanation

"Given year, 2013 when divided by 4 leaves a remainder of 1.
NOTE: When the remainder is 1, 11 is substracted from the given year to get the result.
So, 2013 - 11 =2002"```

Q 10-It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

A - Sunday

B - Saturday

C - Friday

D - Wednesday

```Answer - C

Explanation

"On 31st December, 2005 it was Saturday.
Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.
therfore, on 31st December 2009, it was Thursday.
Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday"```

Q 11-How many leap years does 100 years have?

A - 25

B - 24

C - 4

D - 26

```Answer - B

Explanation

"Given year is divided by 4, and the quotient gives the number of leap years.
Here, 100%4 = 25.
But, as 100 is not a leap year => 25 - 1= 24 leap years."```

Q 12-If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?

A - Tuesday

B - Wednesday

C - Sunday

D - Friday

```Answer - C

Explanation

"The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.
But, Feb 2004 not included because we are calculating from March 2004 to March 2005.
So it has 1 odd day only.
The day on 6th March, 2005 will be 1 day beyond the day on 6th March, 2004.
Given that, 6th March, 2005 is Monday.
6th March, 2004 is Sunday (1 day before to 6th March, 2005)."```

Q 13-What was the day of the week on 28th May, 2006?

A - Thrusday

B - Friday

C - Saturday

D - Sunday

```Answer - D

Explanation

"28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days
Jan. Feb. March April May
(31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days
148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day.
Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day.
Given day is Sunday"```

Q 14-What was the day on 25th Jan,1981?

A - Monday

B - Friday

C - Sunday

D - Tuesday

```Answer - C

Explanation

"25 Jan, 1981 = (1980 years + Period from 1.1.1981 to 25.1.1981)

Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 300 years = 1
80 years = (60 ordinary years + 20 leap year) = (60 x 1 + 20 x 2)= 2 odd days
Jan = 25 days = (3 weeks + 4 days) = 4 odd days.

Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 4) = 7= 0 odd day.
Given day is Sunday."```

Q 15-On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?

A - 2nd,9th,16th,23rd

B - 4th,11th,18th,25th

C - 12th,18th,27th,6th

D - 1st,8th,15th,22nd

```Answer - B

Explanation

"We shall find the day on 1st April, 2001.
1st April, 2001 = (2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
Jan. Feb. March April
(31 + 28 + 31 + 1) = 91 days 0 odd days.
Total number of odd days = (0 + 0 + 0) = 0
On 1st April, 2001 it was Sunday.
In April, 2001 Wednesday falls on 4th, 11th, 18th and 25th."```